Az Erasmus+ program keretében 05.07-én iskolánkból 14 élelmiszeripari és 4 földmérő diák, valamint 2 kísérő tanár utazott Ciprusra egy kéthetes szakmai gyakorlatra. A szigeten a szállás elfoglalása után az első utunk a tengerhez vezetett, ahol a sötétben a tenger morajlását hallgattuk. A gyakorlat első napján megismerkedtünk Panicos úr pékségével. A műhelyben a tulajdonos vezetésével, őrülten hangos techno zenére készítettünk kétféle péksüteményt. Délután a tengerparti sétányon végig haladva jutottunk el a Pafos kikötőjében lévő középkori erődhöz, hazafelé pedig a tengerbe bukó nappal fotózkodtunk.
2. nap: Ma a földmérők is találkoztak munkáltatójukkal és jó hangulatban megbeszélték az elkövetkezendő napokban rájuk váró feladatokat. A délelőtt folyamán az elméleti ismereteket a GPS gyakorlati használatával gyarapították, majd felmérték a környező utcát. A délutáni órákban az Agia Kyriaki Chrysopolitissa-nál megnéztük a színes, díszes mozaikokat, a Fabrica domb sétányáról megcsodáltuk a tájat és megtekintettük a katakombákat. Majd végre megmártóztunk a tengerben, hazafelé pedig megnéztünk egy gyönyörűen díszített görög katolikus templomot. Este Ákossal, iskolánk bátor diákjával találkoztunk, aki az ErasmusPro keretében 3 hónapos szakmai gyakorlatot teljesít az egyik ötcsillagos hotelben.
3. nap: Ma egy pisztáciás, szezámmagos krémmel töltött terméket ismertünk meg az élelmiszeres gyakorlaton, ami a Panicos pékség saját fejlesztése. Sajnos a teljes receptet nem kaphattuk meg, de láttuk, hogy sokféle különleges alapanyagból áll össze. A technológia nem volt újdonság, a végeredmény viszont egy szokatlan ízvilágú késztermek lett: egy zöldes színű, pisztácia darabokkal díszített édes péksütemény. A munkavégzés hangulatát ma már a lejátszási listába kevert magyar számok is emelték. A földmérő gyakorlaton interaktív beszélgetés keretében a ház dizájnolásával kapcsolatos fontos fogalmakat és gondolatokat ismertünk meg. Mentorunk megmutatta az AutoCAD-ben történő háztervezés alapjait, majd megtervezhettük saját házunkat. Délután csoportunk egy újabb partszakaszon strandolt.
4. nap: A mai napon a földmérők folytatták házuk szerkesztését saját ötleteik alapján. A gyakorlat vezetőjével később megbeszéltük, hogy milyen kényelmes és praktikus dolgokat kellene még átalakítanunk és azt hogyan tudjuk megrajzolni a programban. Az élelmiszeres gyakorlaton fűszeres sajttal töltött felcsavart péksüteményeket készítettünk, ismét földrengető zene mellett. Délután szabadfoglalkozásként a szállás területén lazítottunk az úszómedencénél, majd este elkezdtük a munkanaplók kitöltését. Végül egy kis érdekesség Ciprushoz: A hotelban az étkezésekhez kínált édességek egyike egy krémes desszert, a másik pedig egy gyümölcszselé. Ennek egyik oka valószínűleg a meleg, hiszen ilyenkor jobban esik a hűtött utóétel, másrészt pedig az angol hagyományok. Az angol kötődés megmutatkozik a reggelinél is: a fekete teát tejjel kínálják!
5. nap: Az élelmiszeresek a mai napon kétféle, igencsak érdekes ízvilágú terméket készítettek. Ezek közül az egyik egy pite volt, amit kétféle hagymával, olíva bogyóval és korianderrel ízesítettünk. A másik egy már ismert péksütemény volt, amelyet ezúttal pisztácia nélkül készítettünk szezámmagos töltelékkel. A földmérő diákokat a gyakorlatvezetőjük elvitte a ciprusi királysírokhoz, amelyek az UNESCO Világörökség részét képezik 1980 óta. Meglátogattuk a helyi ókori építészeti különlegességeket és túránk közben földmérési alappontokat is kerestünk. A gyakorlat után a déli napsütés elől az árnyékba bújva folytattuk a munkanaplók megírását.
6-7. nap: A hétvégénk teljesen szabad volt, ezért kirándulásokkal folytattuk Ciprus megismerését. Szombaton elmentünk a St. George múzeumba, ahol megnéztük az Agios Georgios hajót, majd Lempában, a sziget legrégebbi településén megismerhettük, hogyan éltek az ókori Paphosban. Később az óvárosban sétáltunk. Vasárnap reggel korábban kellett kelnünk, mint általában, mert „Jeep safari” túrára készültünk. Az első megállónk az Edro III hajóroncs volt, ahol több képet is készítettünk a gyönyörű kék vízről és a tengeri barlangokról, ahová korábban kalózok rejtették kincseiket. A következő megálló a Lara Bay volt, amely ma védett fészekrakó helye a Cipruson szaporodó teknősöknek. Ezután Aphrodite „elkápráztató” fürdőjét néztük meg, majd 7,5 kilométeres extrém offroad élmény után az út porát a Blue Lagoon partszakaszon mostuk le magunkról. Utolsó megállónkon az Adonis vízesésben gyönyörködtünk és a legmerészebbek a jéghideg forrásvíz táplálta tavacskában fürödtek. Ez a dzsip túra mindannyiunk számára felejthetetlen élményt nyújtott, amit korábban még egyikünk sem élt át.
8. nap: A földmérők a mai napon egy érdekes előadást hallgattak meg a ciprusi földtörténet kialakulásáról és a sziget földrajzi jellegzetességeiről. Az élelmiszeres diákok a holnapi pizzakészítéshez szükséges hozzávalókat készítették elő, majd egy halloumi sajttal töltött, szezámmaggal díszített tekercset készítettek. Néhány diák már elkészített pizzákat vákuumozott tasakokba, mert ez a kis pékség nem árusítja a termékeit közvetlenül, hanem kávézóknak, puboknak szállít. A délutánt ismét a medence mellett töltöttük. Részben pihenéssel, napozással, részben a kevésbé kedvelt naplóírással. Sötétedés utáni sétánkon az esti fényekben is megcsodáltuk a tengerpartot.
9. nap: Pizza, Pizza, Pizza!
A mai napon temérdek mennyiségű pizzát készítettünk, ahogy azt a fotók is illusztrálják. A különböző méretű tészták különböző feltéteket kaptak, csak egy dolog volt azonos: a tésztára először paradicsomos szósz kerül, aztán jó sok sajt. Ezután jön a feltét, fűszerek és végül még egy kis sajt. Miután minden kész lett, a sok tálca bekerült a fagyasztóba, magunknak is csinálhattunk egy-egy kedvenc ízesítésű pizzát, amit a munkaidő végeztével meg is ehettünk. Délután egy gyönyörű, homokos partszakaszon strandolhattunk, ahol a fiúkat sellőkké változtattuk. Sötétedés után ismét a tengerparton sétáltunk.
10. nap: Az élelmiszeresek a Panikos pékségben két ismert terméket, krémsajttal, illetve virslivel töltött finompékárut készítettek. A földmérősök átalakították egy megadott ház alaprajzát, hogy az még kényelmesebb legyen lakói számára. Ezután megnéztük, hogyan készítik a reklámanyagokat egy grafikai programmal a házak körbejárásáról. Délután egy hajókázáson vettünk részt. A kikötőben az indulásra várakozva a Pelikán étterem házimadara szórakoztatott bennünket, ami a sétálók figyelmét felkeltve csalogatja be a leendő vendégeket az étterembe. A kirándulás elején az enyhe hullámzásban a nyílt víz felé vettük az irányt. A tenger élővilágát és egy mélyben fekvő hajóroncsot a hajó üvegfenekén át csodálhattunk meg. Később a bátrabbak a hajóról lemászva mártózhattak meg a tengerben. Ez ismét egy különleges élmény volt számunkra.
11. nap: A mai napot kirándulással töltöttük, most busszal indultunk Limassol felé. Az első megállónkon a távolból fotózhattuk Aphrodité szikláját, ahol a legenda szerint kiemelkedett a habokból. Ezután az Apollo szentély romjai között sétálhattunk. Az imahely egykor egy nagyon fontos vallási központ volt, amely Apollónak, a természet és az erdők istenének épült. Utunk következő állomása Kourion, egy ókori városállam régészeti területe volt. Itt körbejártuk a feltárt romokat, megcsodáltuk a jó állapotban fennmaradt mozaikokat és fényképeszkedtünk az egykori színház nézőterén. Mai utazásunk utolsó helyszínére megérkezve meglátogattuk a limassoli lovagvárat, ami jelenleg múzeumként működik. Termeiben középkori lovagi páncélokat és fegyverzetet tekintettünk meg, majd az óváros sikátorszerű utcáit jártuk be. A kikötőben szebbnél szebb jachtokat, halászhajókat és vitorlásokat láttunk.
12. nap: Az élelmiszeresek utolsó munkanapjukon újra Panikos különleges süteményét készítették. Búcsúként egy közös fotót készítettünk a pékség tulajdonosával és utoljára megsimogattuk a cicákat. (Ciprus híres a macskáiról, teljesen indokolatlan helyeken és időpontokban bukkannak fel: az étteremben, a parton, a boltokban, a szállodában és az erkélyünkön, vagy a szobánkban.) Délután meglátogattuk a páfoszi archeológiai központot, ami az UNESCO világörökség része. A hatalmas területen áll a város világítótornya, valamint sok ókori maradvány. Itt megtekintettük a szebbnél szebb mozaikokat, amelyek geometriai mintákat, növényeket, állatokat, valamint a görög mitológia jeleneteit ábrázolják. Utolsó esténken a tengerparton vettünk búcsút Ciprustól. Holnap délelőtt repülünk haza.