Return to Bemutatkozás

Az iskola bemutatása

Iskolánk Szombathely zöldövezetében, szép környezetben, a város központjához, oktatási, kulturális, szabadidős és sportlétesítményeihez – uszoda, korcsolyapálya, termálfürdő, Csónakázó-tó, művelődési ház, egyetem – egyaránt közel van. Épületeink a lehetőségekhez mérten jól karbantartottak, környékük parkosított, rendezett. Iskolaudvarunk tágas, szellős, szép.

A tanépületek, a kollégium és a gazdasági hivatal az iskola területén, sütő és cukrász tanüzemünk, tanboltunk, jól felszerelt élelmiszer-ipari laboratóriumunk az iskolától egy kilométernyire található másik telephelyünkön működik. Mindkét telephelyünk közúton, vasúton vagy autóbusszal egyaránt jól megközelíthető.

Intézményünket 1927-ben alapították, történetén vezérfonalként húzódik végig az oktatási szerkezet változtatása, korszerűsítése. A téli gazdasági iskola tananyagának fejlesztése, a szakközépiskola zászlóbontása, a szakmunkások szakközépiskolájának bevezetése, a hagyományos mezőgazdasági képzés korszerű élelmiszer-ipari és geoinformatikai oktatásra váltása, a felsőfokú szakképzés beindítása jól jelzik ezt a folyamatot. A gyakorlatnak iskolánkban kiemelt szerepe van: oktatott szakmáink lehetőségeit kihasználva alapításunktól kezdve termelve képezünk. Nyári gyakorlataikon tanulóink már képesek önálló munkára, tanulmányaik befejezése után pedig teljes értékű tevékenységet tudnak végezni. Folyamatosan korszerűsítjük eszközparkunkat, szélesítjük oktatást segítő berendezéseink körét, kulturált körülményeket biztosítunk tanárok és tanulók számára egyaránt.

Gárdonyitól tudjuk: a vár ereje nem a falakban, hanem a védők lelkében van. Iskolánk meghatározó ereje is egykori és mai dolgozóiban rejlik. Bízunk abban, hogy az iskolaalapítók és az iskolahasználók akaratának megfelelően az elkövetkező évtizedekben is meg tudunk felelni az új kihívásoknak és követelményeknek.

Személyi feltételeink

Intézményünk dolgozói létszáma 83 fő, ebből 52 pedagógus, 31 fő pedig technikai dolgozó. Pedagógusaink egytől-egyig rendelkeznek a jogszabályokban előírt, alkalmazásukhoz szükséges iskolai végzettséggel.
Hasonló mondható el technikai dolgozóinkról, akik az iskolai adminisztráció, a karbantartás terén, továbbá saját sütő és cukrász tanüzemünkben dolgoznak.

Tárgyi feltételeink

Iskolánk két telephelyen működik, egyikben van az oktatást szolgáló 2 tanügyi épület, és iskolánk 120 férőhelyes kollégiuma. Másik telephelyünkön vannak szakmai elméleti képzést szolgáló tantermek, önálló sütő és cukrász tanüzem tanbolttal, továbbá jól felszerelt élelmiszeripari laboratórium és géptanműhely.

Az adott cikk linkje: https://efszk.edu.hu/?page_id=239