Return to Bemutatkozás

Comenius Iskolai Együttműködési Program

Comenius – H2O – Essential of life 2013-2015

A projekt eseményei, termékei és eredményei megtekinthetők ezen a honlapon >>


Notice: Undefined variable: open_gallery_in_lightbox in /var/www/efszk.edu.hu/www/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/nextgen_basic_album/templates/extended.php on line 4

Notice: Undefined variable: open_gallery_in_lightbox in /var/www/efszk.edu.hu/www/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/nextgen_basic_album/templates/extended.php on line 4

Notice: Undefined variable: open_gallery_in_lightbox in /var/www/efszk.edu.hu/www/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/nextgen_basic_album/templates/extended.php on line 4

Notice: Undefined variable: open_gallery_in_lightbox in /var/www/efszk.edu.hu/www/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/nextgen_basic_album/templates/extended.php on line 4
2013. december 10-14.

A dániai projekttalálkozót követően a Comenius csoport Németországba (Paderbornba) látogatott december 10-től 14-ig. Ezúttal 6 diák (Bertha Zoltán, Bangó Bence, Bánó Boldizsár, Daróczi Roland, Vadász Bálint, Varga Máté) és két tanár ( Laky Nóra, Lukjanov Katalin) képviselte az iskolát.

A téma a víz és technológia volt, aminek megvitatása és az egyes országokra jellemző sajátosságok összevetése volt a diákok feladata, és ennek bemutatása powerpoint illetve szituációs szerepjáték segítségével. Természetesen a kiutazás előtt a tanulók előzetesen összeállított kérdések alapján dolgozták ki a témát.

Az előadásnál szempont volt, hogy minden csoportban legyen egy országnak legalább egy képviselője, aki ismerteti a saját nemzete kérdésre vonatkozó válaszát. Mire összecsiszolódtak a diákok, kiforrta magát a közös munka eredménye is, a tanulók ügyesen szerkesztették össze a lényeges információkat és látványos, élvezetes prezentáció keretében beszéltek többek között az árvíz, aszály, tűzoltás, víztárolás, felhasználás jellemzőiről, aktualitásáról.

A munkán kívül részt vettünk más kulturális programokon is, ellátogattunk egy computer múzeumba, ahol angol nyelvű idegenvezetés mellett nyomon követhettük a mai számítógépek kialakulásának lépéseit. A németek más lehetőséget is biztosítottak a szórakozásra, sportolás gyanánt egy fedett korcsolyapályán töltöttünk egy délutánt, és este a belvárosban megcsodálhattuk a karácsonyi piac ragyogó, színes fényeit.

A dániai programhoz hasonlóan az országok bemutathatták jellegzetes ételeiket, italaikat, találmányaikat, specialitásaikat egy nemzetközi piac alkalmával, ahol is a legnagyobb sikert a magyar standon a közkedvelt ‘Erős Pista’ aratta. A diákok sportot űztek a csípős étek kenyér nélküli fogyasztásából.

A projekt programján kívül megtekintettük Düsseldorf városát is, ami a régió egyik nevezetes központja.

Az 5 nap gyorsan elrepült, és sok új élménnyel gazdagodva, új barátokat szerezve térhettünk vissza Magyarországra, hogy felkészüljünk a következő április 8-12-ig tartó magyarországi találkozóra.

 

2014. április 8-12.

2014. április 8-12-ig a Szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Szakképző Iskola és Kollégium látta vendégül a harmadik projekttalálkozó idelátogató vendégeit.

Az érkezést követő első napon a köszöntőbeszéd után egy színes, izgalmas táncos, zenés műsorral mutatkozott be az iskola, amiben szerepet kapott modern tánc, rock and roll, ének és hangszeres előadás is. A vendégek ámulva figyelték a profi, lélegzetelállító, akrobatikus elemeket sem nélkülöző produkciókat. Ezután körbevezettük őket az iskolában, és bepillantást nyerhettek a tanműhely életébe is, megtapasztalhatták hogyan készül a friss pékáru, torta, sütemény.

A délutánba nyúló játékos városmegismerő program során a diákok vegyes csoportokban kaptak Szombathellyel illetve az országgal összefüggő feladatokat, amiket a megadott helyszíneken – amik Szombathely főbb nevezetességei voltak – magyar tanulók ellenőriztek. A győztes csapat az volt, aki leggyorsabban tért vissza az iskolába a helyes megoldásokkal. A külföldi diákok ügyesen használták a kapott térképet és a képeket, és ha a feladat úgy kívánta még a járókelőkkel is sikeresen kommunikáltak. A jutalom sem maradt el, a csapatok a tanműhely által készített torták közül választhattak egy a leginkább fogukra valót.

A második nap már a munkáról szólt. A magyar diákok Powerpoint prezentáció keretében bemutatták az iskolát, a várost és Magyarországot is. Ezután vegyes csoportokba rendeződtek és felkészültek a másnapi közös, a víz gazdasági szerepéről tartott előadásokra. Közben a tanárok megbeszélték a következő, olaszországi találkozó kérdéseit, esetleges feladatait. 11 órakor a hely átrendeződött, és átadta a terepet a nemzetközi piacnak. Tanárok és diákok nyüzsögtek mindenhol és rakodták ki a hazájukra jellemző portékákat a megterített asztalokra. Közben az újságíró is megérkezett, és kérte vezessük körbe és ismertessük meg vele is a sok érdekességet. Volt ott minden, a dán csokis kenyértől kezdve az olasz házi készítésű olívabogyóig, de láthattunk torreádor sapkát és legot is. A diákok lelkesen kóstolgatták az ismeretlen ízeket. Délután az időjárás beleszólt a tervezett programba, így a Holdfényligeti kalandpark túra átszervezésre kényszerült, de helyette a csapat lelkesen ment a bowling pályára is, hogy lazítson kicsit a fárasztó munkanap után.

A harmadik nap reggelén a diákok megtartották az előadásaikat a víz gazdasági szerepéről, hasznáról. A kezdeti lámpaláz után belelendültek a szereplésbe és 10 óra után felkerekedtünk, Sümeg és a Balaton felé vettük az irányt. Az időjárás kegyeibe fogadott minket és verőfényes napsütésre értünk fel a sümegi várba. Mire leértünk megéheztünk és a helyi csárdában mindenki megkóstolhatta a magyar különlegességeket. Ezután a szigligeti vár következett, amiből csodás kilátás nyílt a Balatonra és a környező hegyekre. A hosszú nap után hazatérve megtartottuk a búcsúvacsora estet, ahol is a magyar szülők által készített finomságokat próbálhatták ki a tanárok és diákok, majd karaoke est következett. Az egyéni előadók és a kis csapatok egyre jobban belejöttek az éneklésbe és hallhattunk már-már profi előadásokat is. 10 órakor aztán elcsendesedett a mulatság, hiszen másnap reggel korai indulás várt a külföldiekre hazafelé. Szombat reggel elégedetten ültek fel a reptérre menő buszra és köszönték meg, hogy ilyen nagyszerű élményben lehettet részük.

Vas Népe cikk >>

 

2014. október 21-25.

A Szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Szakképző Iskola két tanára (Laky Nóra, Gaál Péter) és öt diákja (Bánó Boldizsár, Mestyán Luca, Sipos Máté, Száraz Vivien, Tóth Veronika) vett részt a szicíliai Palrmoban a negyedik Comenius, Iskolák közötti Együttműködés találkozóján október 21-től 25-ig. A program 2013 őszén kezdődött 6 ország részvételével, és témája a víz jelentősége.
Ezúttal a víz és sport témakörét dolgozták fel a projekt résztvevői – akik Angliából, Dániából, Magyarországról, Németországból, Spanyolországból érkeztek – az olasz házigazdákkal együtt.

A találkozót Palermo polgármestere nyitotta meg a Ninni Cassará gimnáziumban, ahol beszélt a városukról, és Palermot egy mozaikként aposztrofálta. Örömét fejezte ki a nemzetközi kapcsolat apropóján, majd az angol után németül és spanyolul is köszöntötte az ezen országokból érkező vendégeket.
A három nap során ellátogattunk egy tengerészeti múzeumba, ahol szakavatott mélytengeri merülők ismertették meg velünk a búvárkodás fortélyait. Érdekes volt látni milyen eszközöket használnak a tengerfenéken a nehéz tárgyak felszínre hozásához vagy jegyzetek készítéséhez.
Az elméleti tudnivalók után lehetőségünk adódott a vitorlázás kipróbálására is, ugyan a kétméteres hullámok miatt a nyílt tengerre a biztonsági előírások miatt nem lehetett kihajózni, így is nagyon élveztük a gyönyörű táj látványát és a habok szelését. Szerencsére az időjárás is a kegyeibe fogadott bennünket, így megfürödhettünk a kifejezetten langyos és kristálytiszta tengerben is.

A szórakozáson kívül azonban munka is jutott bőven. A diákok vegyes csoportokban felkészültek a közösen tartott előadásukra a víz és a sport témakörében. Az előre megadott öt kérdést itthon kidolgozták, majd Palermoban a külföldi diákokkal eggyé gyúrták, kihangsúlyozva az azonosságokat és eltéréseket. A tanárok eközben kigondolták a következő, angliai találkozó kérdéseit, amik a víz és az élet témakörében lettek megszerkesztve.
Az utolsó nap programját a nemzetközi piac felállítása is színesítette. Minden résztvevő ország kipakolta jellegzetes portékáit, ételeit és az érdeklődő tanárok és diákok megtekinthették és megízlelhették a különlegességeket. A magyar standról pillanatok alatt elfogytak a szalámis és kolbászos szendvicsek, alig győztük szeletelni, és a legnépszerűbb csemegének az ’Erős Pista’ bizonyult. A diákok egymást felülmúlva kenték rá a kenyerekre és fogyasztották hősiesen a csípős paprikakrémet. A tanárok is sorban adták le a megrendelésüket mind a kolbászra, mind a híres ’Erős Pistára’.

Az öt nap gyorsan elrepült és a diákok kicsit szomorúan, de élményekkel teli búcsúztak az őket elszállásoló családoktól és az új barátoktól. A következő találkozó december 9-től 13-ig lesz Newcastle-ben Angliában, ahova az őszi szünetet követően megkezdjük a felkészülést, és a víz témáját a biológia szemszögéből járjuk körül.

Vas Népe cikk >>

 

2014. december 9-13.

Az angliai Newcastle volt a helyszíne az ötödik Comenius Iskolák közötti Együttműködés program találkozójának december 9-től 13-ig. A program 6 iskola részvételével zajlik 2013-15 között, témája a víz. A Szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Szakképző Iskolából négy diák (Balaton Regina, Pungor Bálint, Hutvágner Bence, Szép Milán) és két tanár (Laky Nóra, Nagy-Molnár Edit) utazott az Egyesült Királyságba.

A Newcastle-i John Spence iskolába érve egy karácsonyi színpadi darabbal köszöntöttek minket az angol diákok, ami rendkívül szórakoztató volt.

Ezután a munka része következett. A tanulók a víz és az élet témaköréből készültek fel a szakmai blokkra, amiben többek között be kellett mutatniuk a magyarországi vizek élővilágát, a víz jelentőségét az emberi szervezet számára valamint összehasonlították az ivóvizek összetételét, annak minőségét az egyes országokban. Az eredményekről színes, képes poszterek készültek, amik kikerültek az iskola falára. A szakmai program részeként egy tengerészeti laborba is ellátogattunk, ahol a diákok egy többórás csoportos foglalkozás keretében mikroszkópok segítségével határoztak meg különböző állat és növényfajokat tengeri moszatokon, hínárokon. Ezután a kezükbe vehettek valódi élő homárt, rákokat és tengeri csillagot is, és érdekes információkat tudhattak meg róluk.

A szakmai programon kívül betekintést nyerhettünk a 19. és 20. századi Anglia életébe a Beamish szabadtéri történelmi témaparkban, ahol korhű öltözetben mutatták be a vidéki és városi lakosság életét a korhoz illő környezetben. Volt itt iskola, bánya, különböző boltok sora, de még korcsolyapálya és rénszarvasok is. A sok látnivaló végigjárására egy nap is kevés lett volna.

Az angol középiskola felfedezése is élvezetes program volt. Érdekes volt látni mennyi különféle sportolási illetve fakultatív lehetőség közül választhatnak a diákok, és milyen jól felszerelt az intézmény. Testmozgás gyanánt a tanulók rendelkezésére áll két óriási trambulin is, amin szakképzett edző foglalkozik az érdeklődőkkel. Részt vettünk egy hagyományos angol karácsonyi ebéden is, ahol az angol kollégák igyekeztek bemutatni az ilyenkor fogyasztott ételeket és szokásokat, amit a diákok nagy élvezettel próbáltak ki.

Az utolsó napon megrendezésre került a nemzetközi piac is, ahol minden nemzet bemutatta a rá jellemző ételeket, találmányokat, játékokat. A kínálat nagy sikert aratott mind az angol tanárok mind a diákok körében. Az asztalok gyorsan kiürültek.

A kiutazott diákok az eddigihez hasonlóan angol családoknál voltak elszállásolva, akik ellátták őket élelemmel is. A tanulóknak nem volt könnyű dolguk, hiszen néhány helyi erős, északi dialektussal beszélt, amit nem volt könnyű megérteni. Ennek ellenére ügyesen beilleszkedtek és az út végére már teljesen összemelegedtek a szállásadókkal és a többi vendéggel.

Az öt nap gyorsan elrepült és élményekkel és új barátságokkal gazdagodva tértünk haza a szigetországból. A következő és egyben utolsó helyszín Barcelona lesz 2015 áprilisában, ahol irodalmi témában fogjuk a víz témáját boncolgatni.

 

2015. április 21-25.

Április 21-től 25-ig tartott a Szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Szakképző Iskola és Kollégium részvételével zajló Comenius Iskolák Közötti Együttműködés záró találkozója a spanyolországi Barcelonában. Az iskolából két tanár (Laky Nóra, Daláné Pócza Erika) és hat diák (Bangó Bence, Bánó Boldizsár, Bertha Zoltán, Nagy Martin, Sipos Máté, Wolf Angelika) utazott a helyszínre. A projekt 2013-ban indult hat iskola közreműködésével. A két év során mind a hat ország, Anglia, Dánia, Magyarország, Németország, Olaszország, Spanyolország egyszer szolgált helyszínéül egy találkozónak, amin a téma, a víz, különféle szempontok szerint került feldolgozásra. Érintve volt többek között a kultúra és civilizáció, a technológia, a gazdaság, a sport, az élet és az irodalom területe.

A spanyol út alkalmával irodalmi vonatkozásban lettek kijelölve a végrehajtandó feladatok. A látogatással egy időben zajló Szent György napi irodalmi fesztivál keretében a diákok feladatként azt kapták, hogy válasszanak ki egy vízhez kapcsolódó verset saját nyelvükön, angol fordítással mellékelve, és ezt adják elő különböző képi, vizuális, mozgásos illetve hang hatások kíséretében. A magyar különítmény Petőfi A Tisza című versét választotta, amit az egész iskola tanulói és tanárai által megtöltött teremben adott elő nagy sikerrel. Jóleső érzés volt hallani a lelkes tapsot, és az elismerő szavakat az iskola igazgatójától és a külföldi kollégáktól. Ismét jó érzés volt magyarnak lenni.

Másik feladatként egy történet összeállítását kapták a diákok. A Spanyolországban Auca-ként ismert képregényt minden ország otthonában ismert szereplők, helyszínek illetve események összeválogatásával alkották meg a diákok, majd adták elő csoportokban angolul a készített poszterek segítségével. Rendkívül ötletes, egyedi történeteket hallhattunk melyet színes, kreatív rajzokkal illusztráltak. Láthatóan az irodalmi művek ilyesfajta feldolgozása megszokott és népszerű volt a spanyol tanulók körében, amiből azt a tapasztalatot vonhattuk le, hogy itthon is érdemes próbálkozni hasonló módszerekkel.

Természetesen az iskolai programokon kívül két kiránduláson is részt vehettünk. Az egyiken egy kis történelmi városba, Vic-be kalauzoltak minket, majd a rákövetkező nap Barcelonába látogathattunk el.

Az eddigi helyszínekhez hasonlóan itt is megrendezésre került a nemzetközi piac, amin minden ország kipakolta jellegzetes portékáit, élelmiszereit, és a tanárok és diákok körbejárhatták és megkóstolhatták a fogukra való finomságokat. Volt itt spanyol Serrano sonka, olasz parmezán sajt, aszalt paradicsom, olívabogyó, magyar szalámi, bejgli, pogácsa, dán keksz, német gumicukor, és angol tea keksszel. Legnagyobb sikere ismét a magyar Erős Pistának volt, amit a tanulók egymással versengve fogyasztottak nem kis mennyiségben.

A három teljes nap gyorsan véget ért, és az utolsó este a diákokat elszállásoló spanyol családok házilag készített finomságokkal búcsúztatták a vendégeket az iskola aulájában. Utána salsa tánc és szórakozás következett, majd elköszöntünk a vendéglátóktól és a többi résztvevőtől.

Új élményekkel és ismeretségekkel gazdagodva tértünk haza, bár kicsit szomorúan, hiszen tudtuk, hogy ez a projekt is véget ért, és így ugyanebben a formában már nem lesz lehetőségünk együttműködni, de természetesen a jövőben is igyekszünk nyitottak lenni az újabb kapcsolatokra, pályázatokra, amik mind egyedülálló alkalmat biztosítanak világnézetünk kiszélesítésére, más kultúrák, oktatási rendszerek megismerésére, nyelvtudásunk fejlesztésére, és nagyszerű emberek megismerésére.

 

Korábbi Comenius program


Notice: Undefined variable: open_gallery_in_lightbox in /var/www/efszk.edu.hu/www/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/nextgen_basic_album/templates/extended.php on line 4

Notice: Undefined variable: open_gallery_in_lightbox in /var/www/efszk.edu.hu/www/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/nextgen_basic_album/templates/extended.php on line 4

Notice: Undefined variable: open_gallery_in_lightbox in /var/www/efszk.edu.hu/www/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/nextgen_basic_album/templates/extended.php on line 4

Notice: Undefined variable: open_gallery_in_lightbox in /var/www/efszk.edu.hu/www/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/nextgen_basic_album/templates/extended.php on line 4

 

2008. október 2-6.

Iskolánk volt a helyszíne a Comenius ‘Egész Életen Át Tartó Tanulás’ programja által támogatott projekt első találkozójának október 2-a és 6-a között. 9 tanár és 13 diák érkezett Olaszországból, Dániából és Németországból az iskolába, hogy a szombathelyiekkel közösen nekikezdjenek a két éves projekt felvázolásának és kidolgozásának.

A szombathelyi szakképző iskola az  iskolai együttműködés partnerintézményeként vesz részt a programban, melynek koordinátora  az olasz Palermo-i gimnázium. A projekt munkanyelve az angol nyelv és a nemzeti prioritást élvező tartalomalapú nyelvoktatásra helyezi a hangsúlyt, amely az idegen nyelvoktatás egy új irányzata. Ennek lényege, hogy a nyelvtudást nem a nyelvtanítás céljának, hanem eszközének tekinti másfajta ismeretek megszerzéséhez. Ezzel egyidejűleg a nyelvtanulás szintje is emelkedik. Fontos szerepet kap a tanuló motiválása a  számára érdekes információ megszerzésében.

A projekt első évének témája a történelem, míg a második évben a manapság mindenhol aktuális környezetvédelem kerül terítékre.

A találkozó nyitónapján a tanulók bemutatták saját iskolájukat, városukat és megismerték a partneriskolák diákjainak életét, hétköznapjait, szokásait. Ezután a külföldi diákok egy játékos vetélkedőn vettek részt Szombathely belvárosában a magyar diákok koordinálásával, melynek célja a város megismertetése volt. A külföldi diákok a projekt ideje alatt magyar családoknál voltak elszállásolva, lehetőséget biztosítva ezzel egymás jobb megismerésére, barátságok kialakítására és nem utolsósorban a nyelv gyakorlására.

Az ezt követő napok programja szakmai munkával és a régióban és Budapesten tett kirándulással telt.

2009. április 22-26.

A dániai Rask Molle Skole volt a helyszíne a négy iskola együttműködésével zajló Comenius ‘Egész Életen Át Tartó Tanulás’ program keretében létrehozott második projekttalálkozónak április 22 és 26 között.

Négy iskolai intézmény vett részt a találkozón Olaszországból, Németországból, Magyarországról és a vendéglátó Dániából. Az egyes iskolákat négy-öt diák és három-négy tanár képviselte. A mi iskolánkból öt tanuló (Hegedüs Réka, Jurik Andrea, Borbély Vilmos, Dóka Roland, Szabó Bertalan) és három tanár (Lukjanov Katalin, Laky Nóra, Biró Teofil) vett részt a programon. Az első találkozó Szombathelyen az Élelmiszeripari és Földmérési Szakképző Iskolában volt 2008 őszén, melynek témája az egyes országok, iskolák bemutatkozása volt.

A második találkozó témájául a résztvevő országok történelme szolgált, ami azt jelentette, hogy a különböző országok iskolái(diákjai) egy számítógépes prezentáció keretében bemutatták történelmük főbb eseményeit. A programot az egyes országokra jellemző termékek bemutatására szolgáló standok felállítása színesítette. A standokat az iskola minden diákja és tanára megtekintette, kipróbálhatta, megkóstolhatta az ott kiállított jellegzetességeket. A látogatás során bepillantást nyerhettünk a dán iskolarendszer működésébe, ahol érdekes volt látni, mennyire eltér az általunk megszokottól. Lehetőségünk nyílt óralátogatásra is, ahol bemutathattuk a dán diákoknak Magyarországot, valamint részt vehettünk egy, a dán vendéglátó családok által készített közös vacsorán, amit egy táncos mulatság követett az iskolában.

A szakmai, módszertani megbeszéléseken kívül megismerhettünk számos dán várost, nevezetességet, többek között Odense-t, Andersen szülőhelyét, és Jelling-et, a dán kereszténység kialakulásának szülőföldjét.

A diákok a projekt ideje alatt dán családoknál voltak elszállásolva, így lehetőségük nyílott közelebbről is megismerni a dánok hétköznapjait, és ez nem utolsósorban a nyelv gyakorlására is kiváló alkalom volt.

A következő projekttalálkozó helyszíne Németország lesz 2009 őszén, ahol a mostanában nagyon aktuális környezetvédelem kérdése kerül terítékre. Itt további négy diák, és négy iskolai dolgozó fogja képviselni az Élelmiszeripari és Földmérési Szakképző Iskolát és Kollégiumot.

2009. november 4-8.

A németországi Soltau volt a helyszíne a Comenius ‘Egész Életen át Tartó tanulás’ programjának keretében zajló harmadik projekt találkozónak november 4-től 8-ig.

A második év témájául a környezetvédelmet választottuk, amelynek apropóját a decemberben Koppenhágában zajló környezetvédelmi konferencia adta.

Az egyes országok tanulói kiválasztották a hazájukra jellemző környezetvédelmi témát illetve témákat, és ezt különböző képi anyagok segítségével bemutatták a többi ország résztvevőinek. Az előadás helyszínéül szolgáló aulában lehetőség nyílt színes képek, poszterek, térképek mozgatható falakra való kiállítására, így minden látogató betekintést nyerhetett a résztvevő országok kultúrájába.

Az Élelmiszeripari és Földmérési Szakképző Iskolát három tanár(két angol és egy, a szakmai részért felelős), és öt tanuló képviselte.

A magyar diákok több, a régióra jellemző környezetvédelmi eljárást is választottak. Ezek között szerepelt a szélerőmű, szennyvíztisztítás, szelektív hulladékgyűjtés, és a világ egészét érintő klímaváltozás témája is. A prezentáción kívül a diákok órát is látogathattak, a tanárok pedig megismertethették a német diákokat országuk jellegzetességeivel, szokásaival, és néhány hazai szóval egy rendhagyó angol óra keretében.

A programot még a környező kisvárosba, Lüneburgba, és egy nemzeti parkba való kirándulás is színesítette.

A diákok a kint töltött napok során felejthetetlen élményekkel gazdagodtak, új barátságokat kötöttek a külföldi diákokkal, és nyelvtudásukat is kipróbálhatták, fejleszthették.

A projekt zárótalálkozójának helyszíne Palermo lesz 2010 áprilisában, ahol is a résztvevő iskolák összegzik a két év során megvalósított célokat, eredményeket, tapasztalatokat, módszereket, és ahol az iskolát ismét négy tanár és négy diák fogja képviselni.

2010. május 30 – június 3.

A szicíliai Palermo volt a helyszíne a Comenius „Egész Életen Át Tartó Tanulás” programjának keretében zajló zárótalálkozónak május 30-tól június 3-ig, amin a szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Szakképző Iskola és Kollégium is részt vett. A házigazda koordináló intézményen kívül még három partneriskola utazott el, hogy összegezze a két év munkájának eredményét. A szombathelyi iskola mellett Németországból és Dániából érkeztek tanárok és diákok a rendezvényre. A szombathelyi iskolát három tanár és öt diák képviselte.

Az olaszországi találkozó célja a témák összefoglalása, a megvalósításban használt módszertani elemek megvitatása, az elvárások és eredmények összehasonlítása volt. Érdekes előadást hallhattunk egy olasz környezetvédelmi szakértőtől az aktuális problémákról és annak életünket érintő hatásairól. Ezt követően egy angol egyetemi oktató adott tanácsokat a tartalom alapú nyelvoktatás gyakorlatba ültetéséhez. Végül a tanulók összefoglalták, és képekben megelevenítették a két év során összegyűjtött emlékeiket, élményeiket.

Természetesen a szakmai programon kívül megtekintettük Palermo nevezetességeit és ellátogattunk a közeli és méltán népszerű kisvárosba, Cefalu-ba, ahol megcsodálhattuk a szép katedrálist, a régi, ódon, szűk utcákat, és a mesés tengerpartot.

A tanulók a kintlét során olasz családoknál voltak elszállásolva, így lehetőségük nyílott megismerni a mediterrán életstílust, olasz vendégszeretetet, és gyakorolni az angol nyelvet is, hiszen ez volt a projekt munkanyelve. A találkozó végeztével sok új barátra tettek szert és rengeteg élménnyel gazdagodva tértek haza azzal a reménnyel, hogy a jövőben is lesz lehetőségük részt venni hasonló élvezetes, hasznos, nyelvgyakorlásra lehetőséget nyújtó programon.

Szicília videó
(youtube lejátszási lista)

Az adott cikk linkje: https://efszk.edu.hu/?page_id=245