Ökoiskola

 


„Kék alma” ősi gyümölcsfajta az iskolakertben

Az Agrárminisztérium támogatásával, a Fenntarthatósági Témahéthez kapcsolódóan valósult meg az Országos Faültetési Program.

A projekt keretében iskolánk az őshonos gyümölcsfajta (Kék alma) ültetésével, gondozásával hozzájárulhat a régi idők gyümölcskultúrájának megőrzéséhez.  Az almafát az Őrségi Nemzeti Park biztosította számunkra. A facsemete ültetésében a 12. fe osztály tanulói segítettek.

Iskolánk ismételten elnyerte az Ökoiskolai címet

Iskolánk pályázat során második alkalommal nyerte el az Ökoiskola címet 2019 szeptember 1. és 2022. augusztus 31. közti  időszakra vonatkozóan, amellyel az intézményünk  környezettudatosságra, a fenntarthatóságra és a globális felelősségvállalásra való nevelését ismerték el. 

Az ünnepélyes átadón az Ökoiskola címet igazoló oklevelet dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkártól vehette át iskolánk képviselője a Balassi Intézetben.

Lepke-háló program iskolánkban – 2019. április 15-én és 25-én

Lepke-háló program keretében előadásokon vettünk részt az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságának szervezésében. A program célja polgári önkéntesek bevonása a tudományos kutatásba, veszélyeztett lepkefajok előfordulási adatainak gyűjtése, önállóan, elsősorban a Natura 2000 területén.
A program buzdítja a fiatalokat a természetvédelemben való részvételre. Segít megismertetni, elfogadtatni és megszerettetni a természet megőrző munkánkat.
Köszönjük Sándor Andrásnak, az Őrségi Nemzeti Park Természetmegőrzési munkatársának lelkes, figyelemfelkeltő előadásait.

„Vizet mindenkinek” megyei fotópályázat

Buzás Vivien Bianka iskolánk 10.fe osztályos tanulója kiemelt díjazottja volt a Víz Világnapja alkalmából megrendezett megyei fotópályázaton. A pályázatot a VASIVÍZ Zrt. szervezte. Gratulálunk a tanulónak a sikeres szerepléséért.

Országos Természetismereti Vetélkedő döntő – Somogyzsitfa, 2019. március 27.

Sikeresen szerepelt az iskolánk csapata a Széchenyi Zsigmond Mezőgazdasági Szakgimnázium által szervezett országos Természetismereti vetélkedő döntőjén. Délelőtt az iskola emlékszobájában tíz feladatból álló elméleti megmérettetésen vettek részt a diákok, majd a tíz állomásból épített akadálypályán mutathatták meg ügyességüket. A jó hangulatú versenyen az 5. helyezést értük el.

A csapat tagjai 11.fe osztály tanulói voltak: Csejtei Enikő, Gombás Áron és Szabó Mátyás.

TeSzedd! – Mi szedtük! – 2019. március 22.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium az idén is megszervezte a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akciót, amelyhez idén immár 5. alkalommal csatlakozott az iskolánk. A Teszedd önkéntesei, a 9. pc osztály tanulói az intézményünk környéki utcáit, parkjait tisztították meg a szeméttől.

Dicséret illet minden “tisztogatót”!

„Szombathely, a segítés városa” program az iskolánkban – 2018. december

A „Szombathely, a segítés városa” program keretében újra lehetőséget kaptak tanulóink, hogy az Országos Mentőszolgálat oktatóinak a segítségével elsajátítsák, felfrissítsék az újraélesztés mechanikus lépéseit és az elsősegélynyújtással kapcsolatos ismereteket.

A programon a 9. osztályos diákjaink vettek részt, akiket dicséret illet az érdeklődő, lelkes részvételért.

Köszönjük az oktatást!

A Világ Legnagyobb Tanórája

Iskolánk csatlakozott az első világszintű oktatási projekthez, amely A Világ Legnagyobb Tanórája keretében az ENSZ 17 újonnan megfogalmazott Globális Célját szeretné megismertetni az iskolás gyerekekkel.

A tanulóink tanórai keretek között tárhatták fel azt, hogy mit tehetnek a Globális Célok elérése érdekében.

A projekt zárásaként képregény formájában jelenítettek meg egy olyan történetet, amelyben saját környezetükben segítik az egyenlő esélyt teremtő Globális Célok elérését. A képregények közül, amelyet a 9.fe tanulói készítettek,  egy kis válogatás alább tekinthető meg.

A Tömördi Madárvártán

Az idei tanévben is alkalom nyílt, hogy kilátogassunk Tömördre a Madárvártára. Szép időben, vidám hangulatban érkeztünk a madárgyűrűző helyhez, ahol már vártak minket a 13 órai ellenőrzés során befogott madarak. „Hajnali szürkülettől sötétedés utánig, óránként szedik a madarászok a hálókból a madarakat.” Tudtuk meg Koszorús Péter ornitológustól, aki bemutatta a Madárvártát, és az itt folyó monitoring munkát. A hálókat 24 helyen és négy féle élettéren állították fel a madárgyűrűző hely közelében: erdős, bokros, mocsár réten, és vizes élőhelyen. Az első két élőhelyet mi is bejártuk a következő ellenőrzés során, és büszkén vittük magunkkal a gyűrűzőhelyre a kis vászonzsákokban elhelyezett, befogott madarakat. A madarak befogása függönyháló segítségével történik, melyet minden évben ugyanazon a hálóhelyen állítanak fel. Miután a madarász felvette a befogott madár adatait, például: neme, kora, szárnytávolság, zsír, lemérte a súlyát. Ezután lehetőség volt a madarat megfogni, és elröptetni. Ebből az élményből senki nem akart kimaradni. Látogatásunk során a következő madárfajokat ismerhettük meg testközelből: fekete rigó, énekes rigó, vörösbegy, házi rozsdafarkú, kék cinege, fekete cinege, csilp-csalp fűzike, barátposzáta.

„FRISSÍTŐ NAP” AZ ISKOLÁNKBAN  – 2018. ÁPRILIS 25. SZERDA

A „frissítő nap” célja az volt, hogy felhívja a tanulóink figyelmét a változatos, zöldségekben gazdag táplálkozás fontosságára, megismertessen alternatív táplálkozási formákkal.

Az egészségtudatosság jegyében a kóstoló napon gyümölcsös, zöldséges finomságokból válogathattak a diákok, tanárok.  Az iskolánk tanüzemében sütött ropogós bagettet tojáskrémes, körözöttes és medvehagymás fűszervajjal lehetett megkóstolni. Nagyon kelendő volt a gombás, sárgarépás-szezámos és csicseriborsós-lencsés  mini fasírt. De sikert aratott a zöld turmixital (spenót, alma, banán narancs) és a zöldséges muffin is.

A jó hangulatú, „színes” rendezvény Csuk Zsuzsanna iskolavédőnő szervezésében, Dr. Mihók Mónika iskolaorvos és a 10. fe osztály tanulóinak a segítségével valósult meg.


A „Fűts Okosan! A tisztább levegőért” vándorkiállítás az iskolánkban – A Földművelésügyi Minisztérium szervezésében

Az iskolánk diákjai a színes plakátok segítségével megismerkedhettek a tüzelőanyagok használatának veszélyeivel és káros hatásaival. Praktikus tippeket kaptak a környezetszennyező és egészségre ártalmas hatások minimalizálására, továbbá a fűtési kiadások csökkentésére.


TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért, 2017. szeptember

A 2017. szeptember 15-17. között lezajlott TeSzedd akcióban idén is aktívan szerepet vállalt az iskolánk. 20 tanulónk lelkesen „nagytakarította” az iskolánk környékét az eldobált és az illegálisan lerakott szeméttől.
Dicséretes volt a tanulók példamutatása a környezetünk iránt érzett felelősségvállalásból és a tenni akarásból.


A Fenntarthatóság-környezettudatosság Témahét 2017.

A Fenntarthatósági Témahét (FTH) az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) kezdeményezésére, idén először a tanév rendjéhez igazítva valósult meg. A 2017. április 24-28. között megrendezésre kerülő program célja a Föld Napja üzenetének, a fenntarthatóságnak széles körű elterjesztése iskolai keretek között.

Iskolánkban a tanórákon ismerkedhettek meg a tanulók a passzív ház működésével és az ökológiai lábnyom csökkentésének a praktikáival. A projekt keretében részt vettünk a Fenntarthatósági Kupán is, ahol fenntarthatóság témája kapcsán a tanulók egy izgalmas online versenyen vehettek részt, amelyet fényképeken is megörökítettünk. 


A Magyar Tudományos Akadémia által 13 éve minden év november 3-30. között megrendezett országos programsorozat részeként intézményünk 11.e osztályos tanulóinak 6 fős csapata vett részt 2016. november 29-én a „Magyar Tudomány Ünnepe, Oknyomozó tudomány a klímaváltozás jegyében” nevű programon Budapesten.

A Földművelésügyi Minisztérium épületében interaktív vetélkedőt szerveztek a jelentkező csapatoknak, amit a manapság nagy népszerűségnek örvendő „szabaduló szoba” formájában bonyolítottak le. Csapatunk sikeresen törte fel a „lakatokat”, és a kiszabadulás után jókedvűen indulhattunk haza, amit néhány „szelfi” készítésével megörökítettünk.


Látogatás a Tömördi Madárvártán

2016. szeptember 16-án a kollégium diákjai egy vidám, tartalmas napot töltöttek a természetben. Tömördön jártak a madárvártán, ahol madárgyűrűzésen vehettek részt. Tömörd központjában táblák segítették a gyűrűző helyhez való kijutást. A Tömördi Madárvártát és a különböző madárfajokat érintő monitoring munkát Lukács Zoltán ornitológus mutatta be. A diákok kíváncsian várták milyen madarakat találnak a madárhálókban, ahonnan kiszabadításuk után, maguk vihették be a gyűrűzés helyszínére a befogott madarakat. A madarak vizsgálatát, és adataik rögzítését követően a tanulók megfoghatták, majd elröptethették őket. A kellemes kirándulóidőben, a gyönyörű természetben együtt töltött nap során a diákoknak lehetőségük volt megismerkedni a természetvédelem gyakorlati feladataival, és az élőhelymegőrzés legfontosabb feltételeivel.


TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció, 2016.

Iskolánk idén is csatlakozott a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióhoz. Hazánk legnagyobb országos szemétgyűjtő mozgalmát az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság szervezte a Földművelésügyi Minisztérium megbízásából. A kezdeményezés ez alkalommal 2016. április 28. – május 1. között valósult meg.

Önkénteseink (21 tanuló) április 28-án tisztították meg az iskolánk környékén lévő parkokat a szeméttől. A zöldterületek szebbé, tisztábbá váltak. E mellett az akció vitathatatlan értéke, hogy a tanulókban erősíti a környezettudatosságot, a felelősség vállalást a környezetünk iránt, valamint fejleszti a tanulók kritikus gondolkodását.


Fenntarthatósági Témahét – Fenntarthatósági kupa országos online tudásverseny 2016

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kezdeményezésére 2016. április 18-22. között először indult útjára a Fenntarthatósági Témahét program, amelyhez iskolánk is csatlakozott.

A Témahét az iskolánkban a fenntarthatóság téma köré épülő tanórákon, internetes környezetben valósult meg. A foglalkozások során a tanulók figyelmét a fenntarthatóság fontosságára irányítottuk, hangsúlyozva a személyes érintettségüket is.

A program záróeseményeként 2016. április 22-én, a Föld napján, A Fenntarthatósági Kupa országos online tudásverseny került megrendezésre. A Kupán az iskolánk 11 csapata (33 diák) adott számot tudásáról.

Sikeres projektet zártunk. A tanulók hasznos tudással gazdagodtak, felismerve, hogy kis odafigyeléssel ők is sokat tehetnek a Föld védelméért.


Megalakult az ökoiskolai munkacsoport

Miután intézményünk a 2016-2018 közötti időszakra elnyerte az Ökoiskola címet áttekintettük a 2015/2016-os tanévre vonatkozó ökoiskolai munkatervünkben tett vállalásainkat.

Megalakult az ökoiskolai munkacsoport, melynek a természettudományos munkaközösség alábbi kollégái a tagjai:

  • Dr. Hajós Györgyné
  • Joó Hedvig
  • Kun-Pál Enikő
  • Tóth Gyula

A munkacsoport vezetője: Kondics Ferenc nevelési igazgatóhelyettes.

A munkacsoport meghatározta a tanév hátralévő részében az előttünk álló feladatokat:

  • Márciusban elindítjuk az iskolai honlapunkon az ökoiskolai oldalt, ahol a tervezett és már megvalósított programjainkat ismerhetik meg az érdeklődők. (felelős: Kondics Ferenc)
  • Megyei Víz Világnapi Középiskolai Vetélkedő március 22. (felelős: Tóth Gyula)
  • TeSzedd! akció 2016. május (felelős: Kun-Pál Enikő)
  • Madarak és fák napja 2016. május 10. (felelős: Joó Hedvig)
  • A tavaszi osztálykirándulások során nemzeti parkok felkeresése, erről összefoglaló készítése az osztályok részéről. (szöveges beszámoló + képek).

Munkacsoportunk törekedni fog arra, hogy naprakész információkkal lássa el az ökoiskolai oldalt meglátogató érdeklődőket!

 


Iskolánk Ökoiskola címet nyert

Intézményünk, a Szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Szakképző Iskola és Kollégium sikeres pályázatának köszönhetően a 2016. január 1. – 2018. december 31. közötti időszakra elnyerte az Ökoiskola címet. A cím elnyerését tanúsító oklevelet 2016. január 30-án, szombaton vette át intézményünk mb. igazgatója, Hodvogner Csaba Budapesten.
Ökoiskola_oklevél
 
 

Az adott cikk linkje: https://efszk.edu.hu/?page_id=1742